Možemo li doista usporiti starenje i što bi moglo pomoći u tome

Starost je poput svih drugih stvari. Da bi od nje napravio uspjeh moraš početi još u mladosti.

Theodore Roosevelt

O potrazi za vječnom mladošću i načinima kako usporiti staranje, ispisane su stranice i stranice časopisa, priča i članaka. No, većina informacija iz domaćih medija se odnosi na namirnice koje je poželjno konzumirati, anti-aging tretmane i promjene životnih navika koje bi nam mogle produžiti život. Rijetko koji članak otkriva prave uzorke starenja te smo odlučili dati vam prave informacije o tom procesu.

Iako postoji niz znanstvenih istraživanja na temu starenja, jedno je privuklo veliku pažnju javnosti i stručnjaka. Riječ je o otkriću dobitnice Nobelove nagrade za medicinu Elizabeth Blackburn. Ova biologinja je počela istraživati svijet nevidljivih, končanih staničnih niti koji nose naš genetski kod te tako otkrila da su  glavni uzrok starenja stanica – telomeri. To su kratki ponavljajući sljedovi nukleotida koji se nalaze na krajevima DNA molekula.

Što su telomeri i što im se događa dok starimo?

Elizabeth Blackburn je slikovito opisala proces skraćivanja telomera: ‘Gledate li na svoje kromosome – koji nose genetski materijal – kao vezice na cipelama, telomeri su mali plastični završeci na vezicama. Napravljeni su od ponavljajućih kratkih sekvenci DNA obloženih posebnim proteinima. Tijekom našeg telomeri se troše i kada više ne mogu štititi kromosome pravilno, nastaje nestabilna situaciju za stanicu te dolazi do stanične smrti ili nekontroliranog rasta stanice’.

Navedene fiziološke promjene u tijelu povećavaju rizik od stanja i bolesti povezanih sa starenjem: kardiovaskularne bolesti, dijabetes, rak, oslabljeni imunološki sustava i još mnogo toga. Naime, u stanici ima 92 telomera, a dovoljno je da je samo jedna telomera prekratka i da pošalje signal stanici da se ne može više dijeliti. Kako se telomere s vremenom troše te se povećava broj kratkih telomera, sve više se javljaju znakovi starenja.

Može li se usporiti starenje ako vodimo računa o životnim navikama?

Iz svega ranije navedenog može se zaključiti kako starenje nije broj godina, nego proces u kojem je kod čovjeka sve prisutniji rizik od različitih bolesti. Elizabeth Blackburn navodi kako se kod svakoga pojedinačno razlikuje životni period u kojem će osoba biti aktivna i bez bolesti. Razvoj bolesti i posljedično s time starenje ovise o skraćivanje naših telomera. Stoga je cilj očuvati telomera i zdravlje kako bi se usporilo starenja. Elizabeth Blackburn napominje kako se ne radi o ekstremnom produženju životnog vijeka, nego načinima kako što bolje i duže zaštiti organizam od bolesti.

Kako bi produljiti naše telomere, ili barem zaustavilo njihovo skraćivanje, moramo poboljšati upravljanje kroničnim stresom, vježbati, pripaziti da prehranu i spavati dovoljno. U knjizi The Telomere Effect: A Revolutionary Approach to Living Younger, Healthier, Longer navodi se niz studija prema kojima tehnike poput meditacije imaju pozitivan učinak na smanjenje stresa, ali i korisne te dokumentirane učinke na telomere.

Znanstveno dokazano pozitivno djelovanje na aktivnost telomeraze

Temeljem pojave teorije o telomerama, krenulo se s istraživanjem različitih čimbenika koji bi mogli doprinijeti ponovno aktivaciji telomeraze te tako omogućiti produljeni život stanice, a samim time i tkiva. Telomeraze su pak enzimi uz koje se održava telomere u stanicama.

Kada je riječ o utjecaju na aktivnost telomeraze, posebnu pozornost je privukla biljka kozlinac, koja se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi već nekoliko tisuća godina i to za jačanje otpornosti organizma, protiv prehlade i gripe. Pročišćeni ekstraktu korijena biljke kozlinac (Astragalus membranaceus) nalazi se i u dodatku prehrani poznatom kao preparat TA-65.

Istraživanja o djelotvornosti TA-65 provedena in vitro na različitim uzorcima pokazala su značajnu promjenu u genetskoj strukturi stanica u vidu produljenja i smanjenja ukupnog broja kromosoma s kratkim telomerama. Kasnija in vivo ispitivanja na miševima provedena kroz nekoliko generacija su to i potvrdila. Zanimljiva činjenica je i to da su prvi rezultati primijećeni već nakon 3 mjeseca kontinuirane terapije. Sličan pozitivan učinak je opisan u istraživanju koje je proučavalo ulogu TA-65 kod ljudi, pri čemu je procijenjeno da će se nakon tromjesečne primjene ovog pripravka smanjiti postotak stanica s kratkim telomerama, odnosno da će se telomere produžiti.

Stoga je TA-65 je jedini dodatak prehrani sa znanstveno dokazanim pozitivnim djelovanjem na aktivnost telomeraze. Primarno je namijenjen za održavanje dužine i produljenje telomera u svrhu poboljšanja općeg zdravstvenog stanja i simptoma bolesti povezanih sa starenjem. Također potiče imunološki sustav na rad, održava zdravu strukturu kostiju i zdravlje kardiovaskularnog sustava, a pomaže i pri kontroli glukoze u krvi i inzulinske ravnoteže. Možda najznačajniji podatak za napomenuti je i to da, po riječima proizvođača, ovaj preparat nema ozbiljnih učinaka na sveukupno zdravlje organizma, kao ni zabilježenih nuspojava.

Share this post