Što je oksidacijski stres i zašto je faktor rizika br. 1 za naše zdravlje

Dobro je poznato kako je stres reakcija čovjekovog organizma na štetne faktore iz radnog i životnog okruženja te da kao takav ima štetan utjecaj na zdravlje. Faktori koji utječu na ovu vrstu stresa su brojni, a neki od njih su buka, vibracije, velike promjene temperature te psihološki faktori poput velike odgovornosti i narušenih međuljudskih odnosa.

No, najveći utjecaj na zdravlje svakako ima oksidacijski stres. Ovdje treba napomenuti kako je oksidacija normalni i neophodan proces koji se odvija u tijelu. Kada u tom procesu dođe do  prekomjerne proizvodnje slobodnih radikala javljaju se oštećenju na lipidima, bjelančevinama i DNK-u. U pravilu je riječ o  neravnoteži između proizvodnje slobodnih radikala i sposobnosti tijela da neutralizira antioksidante ili detoksificira njihove štetne učinke.

Postoji veliki broj istraživanja i znanstvenih članaka u kojima se oksidacijski stres danas prepoznaje kao važan čimbenik u velikom broju bolesti (primjerice aterosklerozi, reumatoidnome artritisu ili neurodegenerativnim bolestima), kao i u osnovi procesa starenja.

Što su slobodni radikali?

Slobodni radikali su molekule koje sadrže kisik te imaju jedan ili više nesparenih elektrona, što ih čini visoko reaktivnim s drugim molekulama. Nastaju za vrijeme oksidacije, reakcije koja je potrebna za ključne procese u tijelu, kao što je respiracija – disanje. Slobodni radikali u organizmu nastaju i kada je prisutna upala, zaraza virusima i bakterijama, pod utjecajem faktora okoline kao što je sunce, unošenjem u tijelo zagađivača iz okoliša (kemikalije, dim cigarete itd.) te za vrijeme fizičkog rada i vježbanja.

Drugim riječima, kako su visoko reaktivni, slobodni radikali mogu kemijski reagirati s komponentama stanice poput DNA, proteina ili lipida i ‘preuzeti’ njihove elektrone kako bi postali stabilni. U normalnoj molekuli, jezgra je okružena parom negativno nabijenih elektrona. Uklanjanjem jednog elektron iz para, molekula postaje nestabilan i destruktivna te napada susjedne biomolekule u sredini u kojoj se nalazi. Time dolazi do  stvaranja novih slobodnih radikala – lančanom reakcijom i to postaje neka vrsta začaranog kruga. Sve to može nanijeti štetu stanicama i doprinijeti razvoju određenih bolesti.

Antioksidansi i antioksidativna zaštita tijela

Antioksidansi su molekule prisutne u stanicama koje sprečavaju ove ranije spomenute reakcije i to doniranjem elektrona slobodnim radikalima bez da se same destabiliziraju. Neravnoteža između oksidanata i antioksidansa temeljna je baza oksidacijskog stresa.

Antioksidativna zaštita tijela se sastoji od antioksidansa koje tijelo samo proizvodi i onih unesenih iz vanjskih izvora, a koje tijelo ne može proizvesti. Najbolji vanjski izvor antioksidansa je hrana poput voća, povrća i žitarica. Proizvodnja vlastitih tjelesnih antioksidansa se smanjuje sa starošću te je upravo zbog toga hrana bogata antioksidansima važna u održavanju zdravlja.

Jedan od najjačih izvora antioksidansa je papaja, voće vrlo bogato karotenoidima. Riječ je o plodu drveta iz roda Caricae, koje raste u tropskim krajevima Srednje i Južne Amerike, ima žućkaste ili tamnocrvene plodove koji po okusu sliče ananasu i breskvi. U borbi protiv oksidacijskog stresa stoga je jako oružje Immun’Age – dodatak prehrani koji sadrži isključivo prah ploda fermentirane papaje.

Ima iznimno jako antioksidativno djelovanjem pa uspješno koči djelovanje slobodnih radikala na stanice i tako osigurava balans oksido-redukcijskih procesa u organizmu. Važne informacija je i da je ovaj dodatak prehrani dobiven fermentacijom papaje prirodnog podrijetla – iz organskog uzgoja, bez primjesa GMO hrane te umjetnih bojila i okusa, a mogu ga koristiti i dijabetičari.

Bolesti uzrokovane oksidacijskim stresom

Kao što smo naveli, oksidacijski stres dovodi do mnogih patofizioloških stanja u tijelu. Neki od njih uključuju bolesti kao što su:

 • Parkinsonova bolest
 • multipla skleroza i
 • Alzheimerova bolest
 • mutacije gena i rak
 • sindrom kroničnog umora
 • bolesti srca i krvnih žila
 • ateroskleroza
 • zatajenje srca
 • poremećaji u radu crijeva
 • bolest bubrega
 • srčani udar
 • upalne bolesti

Većina štete uzrokovane oksidacijskim stresom proizlazi iz njegove modifikacije DNA unutar jezgre stanice što uzrokuje mutacije. Antioksidativna zaštita omogućava tijelu da se zaštiti od slobodnih radikala, inhibirajući njihov nastanak, njihovim neutraliziranjem i popravljanjem oštećenih stanica. Ako antioksidansi nisu prisutni, ili poraste oksidacijski stres, može doći do oštećenja stanica i tkiva.

Važno za zapamtiti

Oksidacijski stres nastaje kada slobodni radikali i antioksidansi nisu u ravnoteži. To može uzrokovati oštećenja mnogih tkiva, što može dovesti do brojnih bolesti tijekom vremena.

Iako nije moguće u potpunosti izbjeći stvaranje slobodnih radikala, moguće je ojačati antioksidativnu zaštitu tijela, a Immun’Age – dodatak prehrani koji sadrži isključivo prah ploda fermentirane papaje je jedno od najjačih zaštitnih mehanizama.

Share this post